Božični program – Ameli advent

Božični program – Ameli advent

Prvi adventski vijenac izradio je 1838. u domu za siromašnu djecu “Das Rauhe Haus” (“Trošna kuća”) u Hamburgu evangelički pastor i odgojitelj Johann Hinrich Wichern, a sastojao se od velikog drvenog kruga na koji su postavljene 24 svijeće; 20 malih crvenih, te 4 velike bijele. Od tada se običaj paljenja svijeća na adventnom vijencu u vrijeme Dočašća proširio po cijelom svijetu, do današnjih dana.
Adventni vijenac u osnovi sačinjavaju dva simbola; krug koji predstavlja vječnost i svjetlost.
Svijeće na vijencu simboliziraju četiri tjedna adventa, a na adventni vijenac se tradicionalno stavljaju tri ljubičaste, te jedna svijeća ružičaste boje. Postupno paljenje adventnih svijeća označava dolazak Božića.
Izrada adventnog vijenca najbolja je razbibriga za najmlađe ukućane, a pri izradi se koriste crnogorični češeri, razno lišće (suho ili svježe) obojano zlatnom, srebrnom ili bijelom bojom, slama, žica, grančice crnogorice, mahovina, bršljan, trake u boji…i neizostavne svijeće.
Prve nedjelje u Dočašću pali se prva svijeća na adventnom vijencu – postilica ili prorokova svijeća, koja simbolizira nadu i iščekivanje. Druga adventna svijeća, pomirilica ili betlehemska svijeća, simbolizira mir. Treća, radosnica ili pastirska svijeća, simbolizira radost i veselje, a zadnja, svijeća anđela, predstavlja ljubav. Posljednje nedjelje Dočašća pale se sve četiri svijeće.